Tre ting du bør overveje, når du skal vælge det rigtige gear

Er du i tvivl om, hvilken type gear du har brug for? I denne artikel gennemgår vi tre af de vigtigste ting, du skal overveje, før du beslutter dig.

Rustfri motor og gear installeret

Det er ikke ligegyldigt, hvilket gear du vælger at installere i dit produktionsmiljø. Det kan have store omkostninger at vælge det forkerte gear. Derfor kan det være en fordel, at du gør dig nogle overvejelser, inden du vælger.

1. Materialet har indflydelse på dit gears levetid

Støbejernsgear udmærker sig ved at være udført i et stabilt og holdbart materiale, der mindsker vibrationer og reducerer støj. Gearene ruster dog med tiden, hvis du udsætter dem for vand eller saltvand. Gearene males for at beskytte stålet over længere tid, de egner sig dog bedst til brug i miljøer, hvor de ikke udsættes for højtryksrens og rengøringsmidler, da malingen med tiden falder af.

Gear af rustfrit stål AISI 304/EN 4301, eller syrefast rustfrit stål AISI 316L/EN4404, har en høj korrosionsbestandighed, hvilket vil sige, at de kan modstå saltvand og brug af kemikalier eller rengøringsmidler. Da gearene ikke er malede og derfor heller ikke afskaller med tiden, kan du med fordel anvende dem i fødevareindustrien, hvor der er fokus på at undgå kontaminering af produktet.

2. Gearets overflade: Har du høje krav til hygiejnen?

Gearhuse af støbejern er støbt for at reducere vægten og materialeforbruget. Materialet har desuden den fordel, at det let afgiver varme til omgivelserne, og du risikerer derfor ikke, at gearene bliver for varme. Støbeprocessen betyder dog, at materialet har en ru overflade med mange hulninger og recesser, hvilket gør dem uegnede til industrier, hvor de kommer i kontakt med fødevarer.

Rustfri gear er oplagte til industrier med høje krav til hygiejnen som derfor benytter en aggressiv rengøring. Gearene har med den glatte overflade og de afrundede kanter et rengøringsvenligt design. Gearene er desuden helt uden flanger og recesser, så du undgår bakterievækst og ophobning af urenheder.

3. IP-klassificering: Har du brug for at rengøre din gearløsning med højtryksrens?

Støbejernsgear har en beskyttelsesgrad på IP65, hvilket betyder, at de kan tåle afrensning med påsprøjtning af vandstråler fra 2,5-3 meters afstand med et tryk på 12,5 liter vand pr. minut fra alle retninger. Gearenes overflade og maling kan ikke holde til højtryksrens eller rengøringsmidler. Gør du brug af dette, vil du derfor opleve, at gearene med tiden ruster, afskaller og korroderer.

Rustfri gear har som minimum en beskyttelsesgrad på IP65, mens samlingen mellem et rustfrit gear og en påmonteret rustfri motor har en beskyttelsesgrad på IP66, når der bruges en pakning af nitrilgummi. Det betyder at samlingen kan holde til, at du rengør den med en kraftig vandstråle med et tryk på 100 liter vand pr. minut.

Hvis du har behov for at rengøre gearene med højtryksrens eller ved høje temperaturer, kan du benytte et afdækningsdæksel af POM for at opnå en beskyttelsesgrad på IP69K. Det lukkede POM-dæksel skrues på gearhuset i modsat side af udgangsakslen for at beskytte gearets nitrilpakning. På samme måde kan der monteres en momentarm ved udgangsakslen, der beskytter mod højtryksrens direkte mod tætningsringen.

Hvorfor du skal vælge en rustfri løsning

 

Støbejernsgear og -motorer

Rustfri gear og motorer

An old aluminium gearbox with motor

Stainless steel gearbox and motor

An old aluminium motor exposed to water or saltwater

Stainless steel motor - corrosion resistant

Materiale

 • Ruster når det udsættes for vand eller saltvand.
 • Er malet for længere holdbarhed.
 • Malingen flader af når det eksponeres for kemikalier eller højtryksrensning.
 • Har høj modstandsdygtighed mod korrosion.
 • Har ingen maling, der kan falde af.
 • Kan modstå kemikaliger og saltvand.

Overflade

 • Har en ru overflade med fordybninger og hulrum.
 • Har en glat overflade uden flanger og recesser.

IP-klassificering

 • Har en beskyttelsesgrad på IP65.
 • Kan modstå rengøring med vandstråler (12,5 liter pr. minut).
 • Har en beskyttelsesgrad på op til IP69K.
 • Kan modstå højtryksrensning.

 

Gulkromatiserede støbejernsgear med hulaksel i vådt miljø

Dette gulkromatiserede støbejernsgear med hulaksel er installeret i et vådt miljø, hvor det har været udsat for saltspray (salt tåge) og hyppig brug af rengøringsmidler. De to materialer har meget forskellige modstandsdygtigheder over for korrosion. Mens gearhuset er rustent, er huleakslen i rustfrit stål ikke korroderet.

Aluminium gearkasse korroderer

Ligesom støbejernsgear korroderer aluminiumgearkasser, hvis de ikke males, da aluminium ikke kan modstå sure eller alkaliske omgivelser. Hvis du bruger rengøringsmidler, vil du opleve en stærk korrosion af metallet.