BJ-Gears historie

BJ-Gear blev grundlagt i 1964 af Børge Jensen. Det hele startede ...

Børge Jensen i sin fabrik i Tilst

Etablering af BJ-Gear

1964

Børge Jensen etablerede Tilst Maskinfabrik, som meget hurtigt blev BJ-Fabrikken, i en tidligere kostald. Virksomheden startede med 5 ansatte og havde fokus på produktion af gearmotorer. Kostalden blev ændret til et værksted med hjælp fra den lokale fodboldklub, hvor Børge Jensen var træner. Børge Jensen etablerede virksomheden på forespørgsel fra sin tidligere arbejdsgiver og læreplads, Trabjerg Tandhjulsfabrik, der lige var begyndt at producere gearmotorer og havde brug for en stabil leverandør så de kunne fokusere på tandhjul. Aftalen var, at Trabjerg Tandhjulsfabrik skulle levere tandhjul til BJ-Fabrikken, som derefter hovedsageligt producerede gear til gearfirmaet Lind Jakobsen & Co.

Næringsbrev udstedt til Børge Jensen i 1964

Udvikling af det første BJ-snekkegear

1964 - 1976

Bekendtskabet med en (eller flere) gartnere fødte ideen om en automatisk lerpotte-vaskemaskine. Her blev snekkegearet serie 42 drivkraften for børsten, der vaskede lerpotten. Der blev også udviklet løsninger til åbning og lukning af vinduer i drivhusene - alt baseret på serie 42 snekkegearet.

 

 

Tværsnit af snekkegear. Sort/hvid foto fra starten af BJ-gears historie

BJ-Gear flytter

1976

Produktionen steg - både BJ-Gears egen produktion, men også produktionen for Lind Jacobsen & Co. Pladsen i stalden var begrænset, og et nyt anlæg i industrikvarteret blev planlagt. Virksomheden flyttede fra stalden til nye faciliteter. I denne proces ophørte samarbejdet med Lind Jakobsen & Co. og det blev nødvendigt at finde nye salgskanaler.

 

 

Børge Jensen foran de nye bygninger i Tilst i 1976

BJ-Gear begynder at eksportere

1976 - 1982

Børge Jensen begyndte at søge nye potentielle kunder og fik langsomt bygget en ny kundeportefølje op. Udover nye danske kunder blev der indgået aftaler med kunder i Sverige, Norge og Tyskland samt to danske medico-kunder, der hjalp med at bane vejen for leverancer til bl.a. medicoindustrien i Holland og senere USA.

 

 

Paller med snekkegear

BJ-Gear automatiserer

1982

Produktionen tog nu fart, og der blev behov for optimeringer. B.J. Fabriken investerede i deres første CNC-drejebænkemaskine og udvidede et par år senere med endnu en. I denne periode samarbejdede BJ-Gear med en ekstern partner om at udvikle et differentiale gear, hvilket gav behov for yderligere kompetencer internt i virksomheden, og den første ingeniør blev dermed ansat.

CNC maskine fra 1982 i industribygningerne i Tilst

BJ-Fabrikken blev til BJ-Gear A/S

1986

I 1986 blev BJ-Fabrikken et aktieselskab og blev omdøbt til BJ-Gear A/S.

 

 

 

Børge Jensen - BJ-Fabrikken blev til BJ-Gear A/S

Udvidelse af markedssegmenter og produktsortiment

1986 - 1990

Hvis en kunde ikke kunne bruge et eksisterende gear, var Børge Jensen hurtig til at lancere et nyt gear eller en ny serie. Over tid voksede snekkegearene fra serie 42 til også at omfatte serie 52, 61, 79 og 99. Serie 61 blev udviklet til foderplanter til stalde. En serie 33 blev udviklet til indvendige skydedøre i IC3-togene, et differentiale gear blev udviklet til et sorteringsanlæg i en svensk lufthavn, og et specielt gear blev udviklet til kørestole og handikap-scootere.

Sort / hvid foto af flere snekkegear og motor

BJ-Gear automatiserer yderligere

1990 - 2000

Det første CNC-bearbejdningscenter blev købt og installeret, og senere blev produktionen udvidet med yderligere to CNC-drejebænke og endnu et CNC-bearbejdningscenter. Den anden ingeniør blev også ansat i denne periode.

 

 

Børge Jensen med en BJ-Gear medarbejder i produktionen

Ejerskifte

2002

Børge Jensen solgte sit livsværk i 2002, og Flemming Graversgaard overtog virksomheden. Børge Jensen var tidligere blevet tilbudt en overtagelse fra et tysk firma, men for Børge Jensen var det vigtigt, at BJ-Gear forblev på danske hænder.

 

 

 

 

Flemming Graversgaard og Børge Jensen efter ejerskiftet i 2002

Opkøb

2002 - 2008

De næste 15 år var præget af organisk vækst og opkøb af virksomheder. Den første erhvervelse, Flemming Graversgaard foretog, var Trabjerg Tandhjulsfabrik. 70% af produktionen i Trabjerg Tandhjulsfabrik var allerede for BJ-Gear A/S, så det var en naturlig konsekvens. I 2006 købte BJ-Gear A/S Lind Jakobsen & Co., hvilket betød, at BJ-Gear kunne udvide produktsortimentet med nye typer gear og tilbehør.

Samtidig blev BJ-Gear mødt med strengere krav til hygiejne, og vi udviklede og lancerede derfor en ny serie af snekkegear i rustfrit stål.

NG-flangelejer close up

BJ-Gear flytter (igen)

2007 - 2008

Antallet af medarbejdere såvel som maskinparken voksede, så Flemming Graversgaard byggede et nyt og moderne hovedkvarter på 10.000 m2 i Stilling nær Skanderborg. I januar 2008 var faciliteterne klar, og alt personale og maskinpark blev hurtigt flyttet.

 

 

BJ-Gear A/S luftfoto fabrik

Opkøb

2013 - 2018

Opkøbene fortsatte. I 2013 købte BJ-Gear A/S NG-Teknik, hvilket gjorde det muligt at tilbyde vandtætte lejeenheder til f.eks. fødevareindustrien. I 2018 blev Ny Stenderup Maskinfabrik erhvervet, hvilket kraftigt øgede virksomhedens kompetencer inden for bearbejdning og underleverancer.

 

 

 

Opkøb af Ny Stenderup Maskinfabrik i 2018. Her ses Flemming Graversgaard og Torben Pryds

Børge Jensen

2019

Børge Jensen døde - 88 år gammel.

 

 

 

 

 

Børge Jensen portræt i sort/hvid

Udvidelse af bearbejdningsmuligheder og automatisering

2019-2020

Udover at tilføje et firma, der er specialiseret i bearbejdning, investerede BJ-Gear A/S en del i moderne CNC-bearbejdningscentre, automatiske lagerreoler og robotter.

 CNC bearbejdning hos BJ-Gear

BJ-Gear A/S åbner selskab i Tyskland

2023

BJ-Gear A/S udvider sin forretning til Tyskland og har derfor etableret et GmbH og ansat Brian Frimark som direktør for selskabet BJ-Gear GmbH. Selskabet har hovedsæde i Birkenau.

BJ-Gear i Tyskland