Kommende maskinmestre letter arbejdet ved rensning af søer

En projektgruppe på Aarhus Maskinmesterskole har nytænkt metoden til at rense vandløb og søer for planter ved at udvikle en fjernstyret grødeklipper, der skal gøre arbejdet både billigere og lettere. Maskinen drives fremad ved hjælp af to snekkegear fra italienske Hydro-Mec S.P.A.

BJ-Gear har doneret to Hydro-Mec snekkegear til studieprojektet

Grødeklipperen bevæger sig fremad som en hjuldamper ved hjælp af to skovlhjul, der drives af to Hydro-Mec snekkegear. Snekkegearene har en udveksling på 15:1, hvilket sikrer at maskinen kan bevæge sig med den optimale hastighed. Grødeklipperen er derudover udstyret med en klipper, der afklipper vandplanterne i den ønskede højde. Herefter fører en skruepumpe den afklippede grøde op til et kammer i maskinen.

En fjernstyret grødeklipper forbedrer arbejdsforholdene

Ifølge projektgruppen har de valgt at fokusere på netop optimeringen af en grødeklipper, fordi arbejdet normalt udføres manuelt, hvilket gør det både hårdt og dyrt at udføre. Det skyldes, at man er afhængig af en specialiseret chauffør, der kan betjene et amfibiekøretøj med tilpassede værktøjer fra landbrugssektoren. Arbejdet sker desuden under dårlige arbejdsforhold, da der er tale om mange timers stillesiddende arbejde på en maskine, der vibrerer meget.

Gruppen besluttede derfor at udvikle en fjernstyret grødeklipper fra bunden. Gruppens intention er at videreudvikle grødeklipperen, så den bliver GPS-styret og kan styres ved hjælp af en app.

Derudover vil de gerne udstyre maskinen med en aktuator, der ved hjælp af en sensor giver besked, når kammeret med afklippet grøde er fyldt, så maskinen kan vende tilbage til sin base og aflæsse den afklippede grøde.