BJ-Gear snekkegear brugt til kabelstripper

Kabelstripper udviklet i tæt samarbejde

BJ snekkegear kan bruges til mange forskellige applikationer. For nylig blev BJ-Gear A/S bedt om at deltage i et værktøjsprojekt. Projektet blev et meget tæt samarbejde mellem kunden, Global Cable Ltd og BJ-Gear A/S, hvor sparring mellem viden om behov og krav på det relevante marked med viden om gearteknologi og gearløsninger gav det ultimative resultat.

Direktøren for Global Cable Ltd, Jon Elliott, følte, at der manglede sikre kvalitetsværktøjer til at fjerne isolering af undersøiske telekommunikationskabler. Undersøiske telekabler har adhæsion mellem lag, der limer isoleringen til kabelkernen, hvilket gør det meget vanskeligt at fjerne med konventionelle håndværktøjer. Eksisterende værktøjer var ifølge Jon Elliott vanskelige og ikke særlig sikre at bruge. Afisolering af kabler var derfor et hårdt og manuelt job med risiko for at skære sig på skarpe kanter. Jon Elliott har i markedet i mere end 25 år, og han var ivrig efter at finde en løsning til at gøre jobbet lettere. Han kontaktede derfor BJ-Gear med sine ideer og en anmodning om samarbejde.

En kabelstripper, der er let at håndtere

Jon Elliott præsenterede sine krav og sin idé for eksperterne hos BJ-Gear. Kravene til kabelstripperen var, at den skulle monteres på et batteri, at den ikke måtte være større end 50 mm i dybden, så den var behagelig at have i hånden, og at vægten skulle holdes til et minimum, så den kunne bruges som håndværktøj.

Projektet startede med en lille model med et serie 52 gear, der blev udviklet til at fjerne undersøiske telekommunikationskabler mellem 10-33 mm. Kravene blev opfyldt, kabelstripperen fungerede efter hensigten, og den kunne derfor sættes i produktion. Kabelstripperen er i dag en stor succes og gør arbejdet lettere for mange brugere. Værktøjet bruges i fabrikker og kabelskibe, der er involveret i fremstilling og installation af undersøiske telekommunikationskabler over hele verden. Senest er værktøjet solgt til offshore vindmølleinstallatører til klargøring af deres fiberoptiske kabler.

En stor succes muliggør yderligere udvikling

Salget af kabelstripperen baseret på et serie 52-gear er allerede imponerende. Projektet blev derfor udvidet til at omfatte udvikling af større kabelstrippere til at fjerne højspændingskabler og overekstruderede strømkabler. Oprindeligt blev der anvendt en BJ-Gear-serie 99, men da den komplette kabelstripper blev for tung, måtte de to virksomheder udvikle nye gear, og dermed blev de første prototyper af kabelstrippere baseret på et serie 100-gear og et serie 125-gear udviklet . Vægten af det nye design er faldet til under 3,5 kg, og kabeldrivningsdybden er for begge størrelser ca. 50 mm, så de forbliver lette og brugervenlige.

Den største kabelstripper, der bruger et serie 125-gear, har en hulaksel på Ø175 og kan derfor fjerne kabler med en diameter på op til 162 mm. Afisolering af kabler - selv meget store - har aldrig været nemmere.

Global Cable Ltd - Cable stripper