Rådgivning og sparring virkeliggør ideer til scenografien

Aarhus Teater har ofte skæve udfordringer og opgaver, hvor det ikke altid er ligetil at finde frem til den rette gearløsning. Derfor er de glade for, at de hos BJ-Gear A/S får råd og vejledning til at finde frem til den kombination, der dækker lige præcis deres behov.

Hverdagen på Aarhus Teater og arbejdet med at få den enkelte forestilling op at stå - fra skuespil til scenografi og effekter - er en spændende og kreativ proces. Det er det også for teatrets tekniske altmuligmand, Peder ”Lys” Jacobsen:”Vi ved sjældent, hvordan det ender, når vi går i gang.” Peder ”Lys” arbejder tæt sammen med instruktører og scenografer, når der skal diskuteres ’special effects’ og scenografi.

Peder uddyber: ”I den proces er der først og fremmest fokus på, hvad der vil fungere godt eller se godt ud – og bagefter kommer jeg med løsningsforslag og ideer til, hvordan det kan blive løst i praksis. Det er desuden en ekstra udfordring, at gearløsningerne skal tilpasses de fysiske omgivelser, da gearet ofte skal bygges ind i noget, hvor der ikke på forhånd er taget højde for de tekniske krav.”

God kemi og et tæt samarbejde er vigtige faktorer

Der kan være mange ideer i spil, og det er Peders ansvar, at ideen ender ud i en praktisk mulig løsning. Derfor er han glad for at kunne trække på BJ-Gears erfaringer: ”Vi har ikke ingeniører ansat til at beregne, hvilken udveksling eller hvilket moment det enkelte gear skal have, og derfor er jeg rigtig glad for, at jeg kan få sparring hos BJ-Gear, så vi i fællesskab kan nå frem til den rigtige løsning. Her betyder det også meget, at kemien med sælgeren er god, og at der er mulighed for personlige møder, da det ofte kræver en del forklaringer at få løst udfordringen.”

Hurtig levering og mulighed for tilpasning af gearløsninger

Da Peder aldrig ved, hvilke tekniske udfordringer den næste forestilling kan byde på, er det afgørende for ham at finde en løsning, der nemt vil kunne genbruges på nye måder. Derfor er han også glad for samarbejdet med BJ-Gear, fordi han får hjælp til at tilpasse gamle gear til nye forhold: ”BJ-Gear er fleksible i forhold til at tilpasse nye løsninger til de gear og motorer, teatret allerede ligger inde med. Derudover er de også fleksible i forhold til at levere hurtigt, hvilket er en nødvendighed for os, da premieren på en forestilling er en meget klar og stram deadline. På samme måde er vi også glade for deres hurtige service, hvis der skulle opstå uventede problemer i den periode en forestilling kører.”

En løsning med snekkegear og remtræk

Senest havde Peder brug for to elevator-bevægelser i forbindelse med opsætningen af Den uendelige historie. Her var der behov for en lem i gulvet i venstre side af scenen samt en elevatorbevægelse, der kunne hæve en trappe op af scenegulvet i højre side af scenen. Begge gearløsninger skulle kunne løfte 500 kg, og det var vigtigt, at trappen og lemmen hævede sig med den helt rigtige hastighed.

Derfor var det afgørende at finde frem til den rigtige udveksling, og løsningen blev at sammenbygge et serie 99 snekkegear med udveksling 15:1 og et serie 52 snekkegear med udveksling 7:1 og påmontere en motor. Lemmen og trappen hæver sig ved hjælp af et remtræk, hvor BJ-Gear har hjulpet med at finde frem til den rette dimensionering af tandremmen samt størrelsen på remhjulet, der bestemmer hastigheden på tandremmen, og dermed afgør hvor hurtigt lemmen og trappen hæver sig.

BJ-Gear A/S supplies gearbox solutions for the scenography at Aarhus Theatre